Hva er leddbrusk?       

Brusk er en fast, vannholdig og elastisk grunnsubstans (kondroitinsulfat) med spredte celler og cellegrupper, omgitt av et nett av mikroskopiske kollagenfibrer. Kombinasjonen av kollagenfibrenes strekkfasthet og det høye vanninnholdet gjør at brusk tåler trykk godt. Derfor er alle leddflater i skjelettet kledd med brusk.     
Brusken inneholder ingen blodkar. Den ernæres fra leddvæsken under vekslingen mellom kompresjon og avlastning ved bevegelsen i kroppen, nesten som en svamp som suger væske.

Noen deler av skjelettet forblir brusk hele livet. Etterhvert som vi blir eldre, degenerer brusken mange steder. Den mister noe av sitt vanninnhold og slites lettere. Den har også en tendens til å forkalke og bli stivere.

Brusk er leddenes støtdemper! Redusert brusk eller ødelagt brusk medfører smerter, innskrenket bevegelighet, betennelse og hevelse i selve leddet, men også i sener og muskler rundt leddet. Den mest utbredte leddsykdommen i Norge er artrose.

Hvem får slitte ledd?

Omtrent halvparten av oss får slitte ledd i en eller annen form i løpet av livet. Når man får slitte ledd skyldes det ofte at leddbrusken er skadet eller nedslitt. Den kan forekomme i enkelt-ledd eller påvirke flere leddområder. De mest utsatte leddene er kne, hofte, ryggsøylen, skulder, fingre og tær.

Risikoen for å utvikle slitte og irriterte ledd øker med alderen og er hyppigst fra 45-50 årsalder og oppover. Andre faktorer som kan spille inn er overvekt, tidligere skader eller at man har tidligere familiemedlemmer som har hatt slitte ledd. Kvinner er mer overrepresentert med slitte ledd enn menn.

 

Symptomer på slitte ledd

Symptomene på slitte ledd kommer gjerne gradvis. Det kan bli mer smertefullt å gjøre bestemte bevegelser, og nattesmerter kan opptre. De vanligste symptomene på slitte ledd er:

  • Smerter smertene kan være konstante, eller starte når du bruker leddet. De kan være brennende, verkende eller skarpe.                                                                                                                              
  • Stivhet – ofte verst om morgenen.
  • Hovne og fortykkede ledd.
  • Bevegelsesvansker – vanskelig å gå i trapper eller nå øverste hylle.
  • Muskelsvakhet omkring leddet som er angrepet.
  • En knasende følelse i leddene.

 

Det finnes ingen kur for slitte ledd, men det finnes behandling som kan redusere smerten og ubehaget den forårsaker. Det vil også kunne bidra til at du kan bevege deg lettere og få en bedre hverdag.

 

 

Ja takk, jeg vil gjerne prøve Gelenk Collagen til halv pris!*

Fyll ut skjemaet under for å bestille Gelenk Collagen